turgut özal kitabı

1983-1989 yılları arasında Başbakanlık, 1989-1993 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı yapmış, siyasetin simge isimlerinden biridir Özal. Fikir ve icraatlarıyla çok tartışılmış, çok eleştirilmiş, fakat bir o kadar da topluma mal’olmuş ve sevilmiştir.
Ufku o kadar geniştir ki, bugün dahi Türkiye’nin siyasî ve ekonomik vizyonunu ve gündemini oluşturan ve rotasını tayin eden adımların çoğu ya Özal döneminde ve/veya onun tarafından, yahut sonradan fakat onun arzuladığı istikamette atılmıştır. Ekonominin liberalizasyonu ve özelleştirme, telekomünikasyon çağına ayak uydurma, Avrupa Birliği’ne (o zamanki adıyla AET’e) üyelik ve başkanlık sistemi, Özal’ın başlattığı, bir ölçüde gerçekleştirdiği veya hayalini kurduğu projelerden sadece birkaçıdır.
Başbakanlık Müsteşarı olduğu dönemde alınan ve hazırlanmasında büyük pay sahibi olduğu 24 Ocak (1980) kararlarıyla başlayan ve başta kendi kurdukları olmak üzere sonraki hükümetlerce de devam ettirilen ekonomide liberalizasyon ve dışa açılma politikası, sosyo-kültürel yapıda meydana getirdiği değişikliklerle orta ve uzun vadede büyük bir dönüşümün önünü açmıştır. Özal’ın ‘çağı yakalamak’ ve ‘transformasyon’ sözcükleriyle ifade ettiği bu dönüşüm, sadece devleti ve devlet kurumlarını değil, sıradan insanı ve toplumu da kuşatan ‘sivil’ karakteriyle modernleşme tarihimizin diğer örneklerinden ayrılmaktadır.
Vefatının yirmi beşinci yılında yeni baskısı yapılan bu kitapta, ekonomide liberal, siyasette muhafazakâr bir kişilik olarak tanımlanabilecek Özal’ın Türkiye’nin modernleşme tarihindeki nevi şahsına münhasır yeri, siyaset anlayışı ve temel politikaları, dönemin iç ve dış dinamikleri ışığında okuyucuya sunulmaktadır.
*/*
M. Zeki Duman'ın Türkiye'de Liberal-Muhafazakâr Siyaset ve Turgut Özal kitabının arka kapağı için yazıldı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

teyzelerim

uzay merakım

dayımı kaybettik